(stk)
Viser priser eks mva
Totalt
0,00
eks mva

Engangsplast blir forbudt

Fra og med 3. juli 2021 trer SUP-direktivet i kraft, og det blir forbudt å
selge engangsplast i EU. 

SUP står for Single Use Plastic og referer til artikler som engangsbestikk i plast, plastsugerør og hurtigmatemballasje. Forbudet skal sikre sirkulærøkonomi og at vi faktisk gjenvinner den plasten vi benytter.

Forbudet kommer til å gjelde:

  • Engangsbestikk
  • Engangstallerkener
  • Sugerør og rørepinner
  • Bomullspinner i plast
  • Ballongpinner i plast
  • Plast som brytes ned gjennom oksidasjon, hurtigmatemballasje og isoporkopper

 

Les også: Havet oversømmes av plast!

Tidligere miljøvernminister Ola Elvestuen har uttalt at plast i naturen gjør stor skade på fisk, fugl og dyr at vi må stanse tilførselen av ny plast. Et forbud mener han derfor er veien å gå. 

– Plastproduktene vi nå skal forby er unødvendige, og det finnes mer miljøvennlige alternativer, sier Elvestuen til regjeringen.no. 

Kan ikke gjenvinnes

Plast av god kvalitet egner seg godt til gjenvinning, og  for hver kilo plast som gjenvinnes sparer vi miljøet for omtrent 6,2 kilo CO2, i tillegg hindrer vi at den havner i naturen og havet.

Plasten som nå forbys kan ikke gjenvinnes, for eksempel skal både engangsbestikk i plast og plastsugerør skal sorteres som restavfall og blir brent i energianlegg.

Les også: Hva er greia med plast?

Hurtigruta først ute

Som første selskap i Norge kuttet Hurtigruta all engangsplast sommeren 2018, alt fra sugerør og rørepinner til plastglass og plastposer ble fjernet fra skipene og de tre hotellene, restaurantene og resten av virksomheten Hurtigruten driver på Svalbard. Selskapet anslår selv at de kutter et årlig forbruk på plastsugerør alene med ca. 2800 kg plast.

I tillegg stiller Hurtigruta krav til sine leverandører.

- Ingen kan vinne krigen mot plast alene. Vi trenger gode allierte. Derfor stiller vi nå enda strengere krav til våre leverandører. Det trengs om vi skal nå målet vårt: Å bli verdens første plastfrie rederi, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i en pressemelding.  

Les også: Små endringer – store forskjeller

Flere andre aktører har i tiden etter fulgt etter og gjort små og store endringer i sitt plastforbruk. Med økt fokus på klimakrisen og større bevissthet blant forbrukere vil det for mange bedrifter og organisasjoner være viktig å finne miljøvennlige og bærekraftige kvalitetsprodukter og erstatninger for å overleve i et krevende marked. 

Vi feirer det nye SUP-direktivet med flunkende nye bærenett og en hyllest til hvalen.

Bærenettene finner du her!